06-127 53 235          info@progressietraining.nl
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

Progressie-Blog

  • Ruud Korsuize

16000 woorden

Bijgewerkt: 29 mei 2018

Wist je dat een mens gemiddeld zo'n 16000 woorden per dag spreekt? Dat is nogal wat.. 16000!

Het maakt dan ook nog wel iets uit hoe je omstandigheden eruit zien natuurlijk en welk beroep je uitoefent, maar toch zitten we allemaal wel gemiddeld op dit aantal.


Voor zorgprofessionals zijn woorden een instrument die ze gebruiken om de cliënt te ondersteunen in zijn wens naar verandering. Woorden zijn nodig om elkaar te begrijpen en te kunnen weten wat de cliënt nodig heeft.


We praten waar we met mensen omgaan dus veel, maar heeft het kwaliteit, heeft het nut? Zijn onze woorden en zinnen bewust gekozen, hebben we kennis en "know how" genoeg hoe en wat we zeggen en kiezen we dan ook altijd voor de goede woorden?


Om bewust te kunnen kiezen welke woorden je wilt gebruiken en waarvoor, moet je wel kennis hebben. Kennis van wat je zegt, op welke manier en vooral wat je ermee wilt bereiken. Je kunt erg bewust iemand de grond in willen boren, hem veroordelen, of je kiest voor een compliment, ondersteunend en bemoedigend Kennis hebben van jouw woordkeuze en wat het doet met de ander is dus een must, zeker als je een vak uitoefent waar je mensen helpt.


In de progressie wereld waar ik graag in vertoef (:)) kiezen we alleen woorden die gericht zijn op progressie, op vooruitgang om de ander te helpen vooruit te gaan, te helpen kiezen waar mogelijkheden en kwaliteiten liggen voor die ander. Woorden die de ander helpen inzien waar hij zichzelf mee kan helpen door anders te gaan kijken, denken en/of te doen.


Bewust onze woorden kiezen met de intentie om de ander vooruit te helpen, daar groeien mensen van. Niet alleen de cliënt met een wens tot verandering, maar zeker ook diegene die helpt en ondersteunt. Probeer het maar eens uit.


Ik ben benieuwd naar je bevindingen.

15 keer bekeken