06-127 53 235          info@progressietraining.nl
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

Progressie-Blog

  • Ruud Korsuize

De hoogspringerOp een zondagmiddag zat ik in de tuin bij hem. Hij had het niet makkelijk de laatste 2 jaar. Door de onverwachte manifestatie van een diep trauma werd hem geadviseerd door artsen om zijn heftige emoties te onderdrukken en medicijnen te gaan slikken. Hij stemde toe zonder te weten dat hij verslaafd zou raken en met geen mogelijkheid meer van het "verrotte" spul afkwam.


Zijn geloof in het afkicken vervloog talloze malen ondanks dat hij zo zijn super best deed om ervan af te komen. Maar iedere keer namen de angsten en de traumatische ervaringen in alle hevigheid toe. Het was te heftig, zelfs levensbedreigend, voor hemzelf om te stoppen en nam hij toch weer de stap om medicijnen in te nemen met als gevolg dat de verslavende werking in zijn lichaam zijn verwoestende werking weer deed.


Het was alweer even geleden dat ik bij hem was geweest en vroeg hem: "merk je nu vooruitgang of achteruitgang?" Zijn woorden en tranen over de ontstellende achteruitgang en zijn teleurstelling in de hulpverlening waren niet te stelpen. Er was nog weinig over van die wijze en krachtige man die ik ooit kende.


Ik vroeg hem daarop: heb je hoop op verbetering? En daar was het sprankje licht waar ik zo op hoopte. Ja, er was nog wel hoop dat hij er (ooit) bovenop zou komen. Toen wist ik, dit komt goed, misschien niet nu, niet morgen of over een maand, maar het komt goed want hij heeft nog hoop.


Ik wens het hem zo van harte toe dat dat sprankje hoop hem die energie zal geven die hem doet ontvlammen om in beweging te komen richting een definitieve oplossing. Ik kan het niet voor hem doen, maar ik kan wel de juiste vragen blijven stellen en daar blijf ik mijn uiterste best voor doen.


De hoogspringer doet precies hetzelfde. Voordat hij gaat springen visualiseert hij zijn hoop om over de lat te kunnen springen, hij maakt de bewegingen, hij stelt zich al voor hoe hij over de lat gaat. Hij springt al, zonder ook nog maar een stap gezet te hebben. Langzaamaan neemt hij de aanloop en springt. De hoop voor de toekomst (over een bepaalde hoogte gaan) is omgezet in actie en energie.
Noot: De “hoopvraag” ( wat is je beste hoop voor...) komt uit de oplossingsgerichte methode. Het laat cliënten zelf voelen/zien/ geloven dat er wel degelijk nog mogelijkheden zijn om een antwoord te krijgen op hun vraag en/of dat de oplossing uiteindelijk te vinden is. De hoopvraag kan dat sprankje licht en voorstellingsvermogen geven aan een cliënt dat het wel gaat lukken, dat het wel kan. Dat hij verder kan en mag gaan dan waar hij nu is.


4 voorbeeld(hoop)vragen die je zou kunnen stellen zijn:

- Waar hoop je op, wat voor verschil zal dat maken voor je?

- Stel dat je hoop zou hebben, wat verandert dan voor je in je leven?

- Als je aan hoop denkt, wat komt er dan in je op?

- Waaraan ga je merken dat je voldoende hoop hebt om in actie te komen?

16 keer bekeken