06-127 53 235          info@progressietraining.nl
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

Progressie-Blog

  • Ruud Korsuize

De metafoor van de aap en de vis

Ken je dat verhaal van die aap die een vis hielp?


Een vriendelijke aap zag eens een vis zwemmen en zei tegen hem: "laat me je helpen niet te verdrinken en je op het droge te helpen". Hij schepte de vis uit het water en legde hem op een boomtak. De aap was zeer tevreden over zijn daad, hij had echt kunnen helpen. De vis werd niets gevraagd en stierf.


Moraal van dit verhaal: wat de coach bedenkt wat goed is voor de ander kan desastreus zijn voor de degene die het ondergaat.


Veel hulpverleners, begeleiders en zorgmensen zijn in de veronderstelling dat wanneer een cliënt door de bomen het bos niet meer ziet door de veelheid van problemen die worden ervaren dat ze direct met oplossingen moeten komen, ze zijn verwant aan de aap uit de metafoor. Ze moeten de cliënt uit het bos halen, desnoods eruit sleuren. Nee, de cliënt wil dat misschien niet, maar het is toch beter, slimmer dat ik hem nu help, daar ben ik immers voor opgeleid. Zoiets dus..


Herkenbaar? Mooi, want dat geeft je de kans om iets te veranderen aan je manier van “helpen”.


Wat denk je zelf wanneer jij ( even verplaatsen in de cliënt) moedeloos overhoop zit met een probleem in je leven en er komt iemand jouw “helpen”. Hij sleurt je letterlijk en figuurlijk uit het bos (of water) en op het droge en daar zit je dan. Weliswaar schijnbaar uit de problemen, maar heb je nu zelf inzicht gekregen wat je de volgende keer moet doen om weer niet in diezelfde problemen te komen? Nee, niet echt dus. Wat is het gevolg hiervan denk je? Juist, je loopt binnen een afzienbare tijd weer tegen dezelfde problemen op omdat je niets hebt geleerd van je eerdere ervaringen. Was je wel echt geholpen?... niet echt toch?


Wat progressiegericht coachen je kan leren is helpen door niet de ander te gaan redden.

Ik geef je graag wat progressie - coach -tips waar je mee zou kunnen experimenteren, je moet maar zien wat je er zelf mee wilt of kan toch..


Progressie -coach-tips :

  • Focus je op de wat de ander nodig heeft om zichzelf te helpen.

  • Richt je op welke vragen je kunt stellen waardoor de ander zelf tot antwoorden kan komen.

  • Ga op zoek naar de mogelijkheden van de ander, laat jezelf en wat je ervan vindt, buiten beschouwing.

  • Neem een “niet wetende houding” aan.

  • Ga samen met de cliënt ontdekken, maar altijd zonder oordeel en zonder pretenties.

Veel succes met uitproberen. Reageren op dit bericht mag altijd.

36 keer bekeken