06-127 53 235          info@progressietraining.nl
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

Progressie-Blog

  • Ruud Korsuize

Hoe iemand altijd kan verbeteren en jij eenvoudig het verschil kan maken.

Bijgewerkt: 28 jul 2018

Je hebt altijd een keuze om het verschil te maken of je iemand helpt of iemand "afbreekt". Weet jij hoe je het verschil kan maken? Graag leg ik je uit hoe we binnen progressiegerichte gespreksvoering kijken en doen met betrekking tot het bevorderen van groei van de ander.


We zijn in onze wijze van praten en benadering naar de ander, onbedoeld, bezig met de persoon (bijv.. wat ben je slim bezig ..) in plaats van aan te geven wat je in het gedrag van de ander zo slim vindt. In zowel werk als privé relaties is het best handig dat je onderscheidt maakt in identiteit en gedrag. Wanneer je iemand wilt helpen te verbeteren in een vaardigheid, bijv. het oplossen van een probleem, moet je daar dus op letten. In progressiegesprekken zijn we daarom altijd gericht op wat de ander doet in zijn gedrag wat hierbij helpt en niet op wie hij is. Besef hierbij goed dat door te benoemen wat iemand slim doet je de ander indirect de kans geeft om zijn vaardigheden te verbeteren.


Dat verbeteren werkt nauwelijks wanneer je de persoon complimenteert ipv het gedrag wat hij vertoont. Dat is natuurlijk erg leuk, maar daar leert die ander niet veel van ( integendeel zelfs).


Wie je bent zegt namelijk niets over de manier waarop je zaken aanpakt (je bent dus niet wat je doet). Met betrekking tot je identiteit valt niet zo gek veel te veranderen, in je gedrag des te meer.


Wanneer je de volgende keer iemand iets goed ziet doen en hem daarbij wilt helpen iets op te lossen benoem dat dan ook als iets wat je iemand goed ziet DOEN. Dat werkt productief en helpt de ander bewuster te worden van zijn kwaliteiten en vaardigheden en hoe hij daar in kan groeien. Kijk maar naar eens naar het filmpje van Coert Visser die dit principe helder uiteenzet.


Wordt er vaak tegen je gesproken op het niveau van wie je bent en niet wat je doet? Laat het me weten in je reactie, dan geef ik je graag tips hoe je daar anders mee om kunt gaan!26 keer bekeken